Vlada RH donijela je niz mjera za pomoć gospodarstvu uslijed pandemije koronavirusa.

Mjere koje se odnose na privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja (nisu u sustavu PDV-a), a vezane su za obvezu plaćanja turističke pristojbe, članarine i poreza, možete pronaći ovdje.

Sve ostale mjere pomoći turističkom sektoru, kao i ostale informacije o koranavirusu a koje su vezane za turistički sektor možete pronaći na web stranicama Ministarstva turizma:

 Ministarstvo turizma RH - Informacije o koronavirusu vezane uz turistički sektor

 

________________________________________________________________

 

Od 10. svibnja omogućen je ulaz u Republiku Hrvatsku hrvatskim i stranim državljanima, u nastavku:

Preporuke i upute kojih su se dužni pridržavati hrvatski i strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku

Croatian and foreign nationals entering the Republic of Croatia must comply with these recommendations and instructions  

Prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku strani državljani trebaju:

1)  državljani Češke, Mađarske, Austrije, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovenije, Njemačke i Slovačke -  od 28.05.2020. ne moraju prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.) - njima ne treba slati potvrde o rezervaciji -  već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Prilikom ulaska u RH državljana tih država evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka (mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Kako bi smanjili gužve na graničnim prijelazima i skratili vrijeme čekanja za prelazak državne granice, preporučamo stranim građanima iz navedenih zemalja koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice  entercroatia.mup.hr  na kojoj se nalazi online obrazac koji gosti mogu popuniti unaprijed za sve putnike u vozilu. Kada popune taj obrazac, dobiti će na svoju e-mail adresu Potvrdu o najavi, koju molimo da isprintaju i zalijepe na vjetrobransko staklo vozila radi lakšeg prijelaza preko granice.  Na web stranici za sada je moguće popuniti obrazac na hrvatskom i engleskom jeziku, a uskoro će biti dostupan i na drugim jezicima.

Za putnike koji na taj način dostave podatke neće biti potrebno dodatno zadržavanje na graničnom prijelazu radi davanja potrebnih podataka jer će granična policija imati te podatke u sustavu.
Oni putnici iz navedenih država koji ne popune unaprijed online obrazac, morati će tražene podatke dati prilikom prijelaza granice i ulaska u RH.

 

2) državljani svih ostalih država trebaju i dalje dokumentirati razlog ulaska u RH, što za turiste znači da trebaju imati potvrdu od hotela/kampa/iznajmljivača u kojoj se navodi da je osoba rezervirala ili uplatila turistički aranžmanObrazac potvrde za rezervaciju možete naći ovdje.  Dovoljno je da popunjeni Obrazac pošaljete e-mailom turistu.

 

 

Ažurirane informacije o uvjetima prelaska granice pojedinih država možete pronaći ovdje

Ukoliko neka država traži da se kao uvjet ulaska/izlaska u/iz države predoči potvrda o zdravstvenom stanju putnika (npr. Austrija), testiranje na COVID-19 moguće je napraviti u Drive In punktu Zavoda za javno zdravstvo IŽ, na adresi Nazorova 23, Pula (informacije na tel. 099 529 44 55, od 0-24) po cijeni od 1.506,08 kuna.

 

_________________________________________________________________

 

HZJZ (Hrvatski zavod za javno zdravstvo) izdao je do sada upute / mjere zaštite za rad u pojedinim djelatnostima u uvjetima pandemije koronavirusom.

Za sada su, za turistički sektor, od strane HZJZ dane sljedeće upute:

Preporuke za rad hotela i iznajmljivača / 11.05.2020.

 

Čišćenje/dezinfekcija prostora bez oboljelih od COVID-19

Čišćenje/dezinfekcija prostora u kojima je boravila osoba pod sumljom na zarazu COVID-19

 

Preporuke za rad kampova i marina / 11.05.2020.

 

Preporuke za rad turističkih agencija / 10.05.2020

 

Ažurirane upute za rad ugostiteljskih objekata 20.05.2020.

Preporuke za rad ugostiteljskih objekata

Upute za ugostiteljske objekte

Upute za rad ugostitelja

 

Opće upute za svakog pojedinca

 

 

Sve ostale upute HZJZ-a za rad drugih djelatnosti u uvjetima pandemije koronavirusom možete pronaći na njihovim stranicama:

                       HZJZ - najnovije preporuke