Službene stranice TZO Medulin

Smanjena paušalna turistička pristojba i članarina za 2021. godinu

11/06/2021

Dragi iznajmljivači,

Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) donijelo je pravilnike kojima će se rasteretiti vaše poslovanje na način da se za 2021. godinu smanjuje visina paušala turističke pristojbe (boravišne pristojbe)  i turističke članarine, a s ciljem da se ublaže posljedice pandemije COVID-19.

Turistička pristojba (boravišna pristojba)

Osnovna izmjena prema Pravilniku o oslobađanju od plaćanje turističke pristojbe (boravišne pristojbe)  za 2021. godinu je da se osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, oslobađaju za 2021. godinu, plaćanja pola godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu te prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj, koji se koriste za pružanje usluga smještaja sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti.
       Također se oslobađaju za 2021. godinu plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za pomoćne krevete u cijelosti.
       OVDJE možete naći cijeli tekst  Pravilnika sa dodatnim informacijama i pojašnjenjima.

Turistička članarina

Pravilnik o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici (NN14/2020  i  NN88/2020) koji je vrijedio za 2020. godinu ostaje na snazi i u 2021. godini.

To znači da visina paušalnog iznosa turističke članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu umanjuje za 50%  za 2021. godinu,  dok se godišnji paušalni iznos članarine na pomoćne ležajeve ne plaća za 2021. godinu.  

Izmjene za nautičare

Također je izmijenjen Pravilnik o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje borave na plovilu koje nije plovni objekt nautičkog turizma (nautičari), a koji možete pronaći OVDJE .

Sve ostale zakonske propise vezano za turističku pristojbu i članarinu možete pronaći OVDJE.

Last modified: 11/06/2021